Tips en tricks

Welkom op de pagina van camera en meer waar u terecht kunt voor de basis van fotografie. Hierop zult u geïnformeerd worden over hoe belichting en compositie werkt. Maar ook zult u er handige truckjes tegenkomen om het fotograferen wat makkelijker te maken. De pagina zal af en toe geüpdatet worden.

 

Belichting

Belichting bestaat uit 3 variabele factoren. namelijk het diafragma, de sluitertijd en de iso-waarde. Eerst zal ik beginnen over de diafragma.

 

     Diafragma

Het diafragma is een factor van hoeveel licht er op een sensor valt. Deze is dus goed te gebruiken om het aantal licht in je foto te regelen. Het werkt als volgt, het diafragma werkt binnen in de lens. Hier zitten meerdere lamellen die t.o.v. elkaar verschuiven. Hierdoor vergroot of verkleint de opening in de lens waar het licht naar binnen valt. Het effect is dat hiermee de scherptediepte in een foto verandert. Een kleine lensopening (uitgedrukt in een hogere f/stop) zorgt voor veel scherptediepte, terwijl een grote lensopening (uitgedrukt in een lagere f/stop) voor weinig scherptediepte zorgt. Dit houd in dat de achtergrond van het gefotografeerde onderwerp wazig wordt. Dit wordt ook wel het bokeh effect genoemd. Zie hiernaast voor wat voorbeelden van mijn eigen werk. 

Sluitertijd

De sluitertijd is een factor hoelang het licht wordt opgenomen door de camera. Dit wordt vaak uitgedrukt in een 1/deel van een seconde. Bijvoorbeeld 1/160 S. Dit betekend 1:160=0,00625 seconde. Zolang word de sensor blootgesteld aan het licht wat erop valt,  klinkt heel kort maar valt nog wel mee. Foto's die ik op vakantie heb gemaakt bij watervallen zijn soms maar 1/2000 S(0,0005 seconde), hiermee wordt elk spattend druppeltje vastgelegd en wordt er een 'bevroren' waterval effect gecreëerd. Dit kan ook juist andersom! Door een lange sluitertijd te gebruiken wordt het een melkachtige waterval. Alles wat beweegt tijdens het fotograferen wordt dat wazig, in dit geval het water. Een statief is hiervoor noodzakelijk. Zie wat voorbeelden hiernaast!

                      Iso-waarde

De iso-waarde is eigenlijk de lichtgevoeligheid van de sensor. Vroeger toen camera's